Авторизация
 

Опубликован проект решения Одесского горсовета относительно Правил благоустройства города

Будьте в курсе – подписывайтесь на наш Telegram-канал Моя Одесса

В соответствии с положениями ст. 26-1 Закона Украины «О благоустройстве населенных пунктов», Типового порядка выдачи разрешений на нарушение объектов благоустройства или отказа в их выдачи, переоформления, выдачи дубликатов, аннулирования разрешений, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 30.10.2013 г. № 870, департаментом муниципальной безопасности Одесского городского совета разработан проект решения Одесского городского совета «О внесении изменений в решение Одесского городского совета от 23.12.2011 г. № 1631-VI «Об утверждении Правил благоустройства территории города Одессы (текстовой части) в новой редакции» (далее - Проект).
Целью разработки проекта регуляторного акта является четкое урегулирование вопросов, связанных с получением разрешения на нарушение объектов благоустройства, создание условий контроля за работами, которые проводятся по выданным разрешениям и т.д.

Замечания и предложения к проекту решения принимаются в течение одного календарного месяца с момента опубликования в письменном и/или электронном виде по адресу:

Департамент муниципальной безопасности Одесского городского совета
г. Одесса, ул. Б. Хмельницкого, 18, 65007,

e-mail: [email protected]

Сообщение об обнародовании данного проекта было размещено на официальном сайте Одесского городского совета 19.03.2015г.

 

 

Проект рішення Одеської міської ради



«Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 23.12.2011 р. № 1631-VI

«Про затвердження Правил благоустрою території міста Одеси (текстової частини) у новій редакції»



Відповідно до пункту 44 частини 1 статті 26, пункту 7 пункту «а», частини 1 статті 30, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 5, 10, 20, 26-1, 34 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2013 р. № 870 «Про затвердження Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів», з метою врегулювання відносин, пов’язаних із порушенням об’єктів благоустрою на території міста Одеси, Одеська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Внести зміни до рішення Одеської міської ради від 23.12.2011 р. № 1631-VI «Про затвердження Правил благоустрою території міста Одеси (текстової частини) у новій редакції», доповнивши Правила благоустрою території міста Одеси (текстової частини) у новій редакції додатком 7 «Порядок видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів» (додається).

2. Доручити департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради вжити заходи з відстеження результативності цього рішення.

3. Департаменту інформації та зв’язків з громадськістю Одеської міської ради оприлюднити це рішення у засобах масової інформації у встановленому законодавством порядку.

4. Дане рішення набирає чинності з дня його офіційного оприлюднення.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Одеської міської ради із законності, правопорядку і реалізації державної регуляторної політики.


Міський голова Г. Труханов



Додаток
до рішення
Одеської міської ради
Від ________________
№ _________________

«Додаток № 7
До Правил благоустрою території міста Одеси (текстової частини) у новій редакції,

затверджених рішенням Одеської міської ради від 23.12.2011 р. № 1631-VI


Порядок
видачі дозволів на порушення об’єктів
благоустрою або відмови в їх видачі,
переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів


1. Загальні положення
1.1 Цей Порядок встановлює процедуру розгляду, оформлення (переоформлення), видачі, призупинення, припинення і анулювання, видачі дублікатів дозволів на порушення об'єктів благоустрою на території міста Одеси. Порядок розроблений на підставі:
- Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»;
- Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2013 р. № 870;
- Інших нормативно-правових актів, що регулюють відповідні відносини.
1.2 Дія цього Порядку поширюється на юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що здійснюють порушення об’єктів благоустрою, пов’язане з проведенням земляних та/або ремонтних робіт. Перелік таких робіт наводиться в Додатку № 1 до Порядку.
1.3 Дозвіл - документ дозвільного характеру встановленого зразка (Додаток № 2 до Порядку), який видається департаментом муніципальної безпеки Одеської міської ради (далі – Департамент) і дає право на виконання визначених Додатком № 1 робіт на об’єкті благоустрою.
Відповідальною за виконання робіт, зазначених у дозволі, має бути тільки особа керівного та інженерно-технічного складу (сама фізична особа-підприємець, керівник підприємства, головний інженер, виконроб, майстер тощо).
1.4. Замовник – фізична особа-підприємець або юридична особа, яка має намір виконати земляні/або ремонтні роботи, визначені Додатком № 1 до цього Порядку.
1.5 Дозвіл не вимагається, якщо земляні та/або ремонтні роботи проводяться:
- особами, які мають документ, що посвідчує право власності або право користування земельною ділянкою, у тому числі право земельного сервітуту;
- у рамках підготовчих або будівельних робіт, право на проведення яких оформлене в установленому законодавством порядку.
При цьому на місці проведення робіт у виконавця робіт повинні бути документи або належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують право власності чи користування земельною ділянкою, документ на право здійснення підготовчих чи будівельних робіт, зареєстрований у встановленому порядку) та робоча схема (проект) робіт, погоджена відповідно до чинного законодавства.
За відсутності таких документів такі роботи вважаються самовільними, а особи, винні у порушенні об’єктів благоустрою підлягають відповідальності згідно із чинним законодавством.
1.6. Відсутність необхідності оформлення дозволу не звільняє осіб, що виконують відповідні роботи, від обов’язку дотримання вимог щодо схоронності мереж та комунікацій, життя та здоров’я громадян, прав інших фізичних чи юридичних осіб, оформлення ліцензій,дозвільних документів або документів, що посвідчують право на виконання певних робіт відповідно до чинного законодавства.
У випадку необхідності виконання робіт за межами земельної ділянки, право на яку оформлено у встановленому законом порядку, дозвіл оформляється на загальних підставах.


2. Видача дозволу

2.1. Для отримання дозволу Замовник (або уповноважена ним особа) подає письмову заяву до управління надання адміністративних послуг Одеської міської ради, згідно із Додатком № 3 до Порядку, погоджену власником або балансоутримувачем об’єкту благоустрою.
Дозвіл видається протягом 10 робочих днів з дня реєстрації поданої заяви, оформленої відповідно до вимог цього Порядку.
У письмовій заяві Замовник зазначає дату початку робіт, але не раніше ніж 10 днів з дати подачі Заяви.
Видача дозволу, переоформлення або відмова у видачі дозволу здійснюється із дотриманням вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».
2.2 Проведення Замовником робіт, пов’язаних із закриттям вулиць чи шляхів для руху транспорту, здійснюється після видання міським головою відповідного розпорядження.
У цьому випадку Замовник робіт попередньо погоджує схему об’їзду ділянки із департаментом транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради, УДАI ГУМВС України в Одеській області.
2.3. При будівництві різних мереж до одного об’єкту, що прокладаються в окремих траншеях, дозволи видаються на роботи по кожній інженерній мережі окремо.
2.4. Для отримання, переоформлення, анулювання або видачі дубліката дозволу подаються заява та дозвіл або його дублікат (крім випадку видачі нового Дозволу або дубліката у зв’язку з втратою Дозволу).
Зазначений перелік документів є вичерпним.
2.5 Видача дозволу, його переоформлення, видача дубліката та анулювання дозволу здійснюються на безоплатній основі.
2.6. Строк дії Дозволу визначається з урахуванням умов проведення робіт і не може перевищувати один рік.
2.7. Департамент веде реєстр дозволів.
2.8. Відмова у видачі дозволу видається Заявнику у письмовій формі з обґрунтуванням причин відмови у строк, передбачений для видачі Дозволу.
Підставою для відмови у видачі Дозволу є невідповідність поданих документів вимогам законодавства, виявлення недостовірних відомостей у поданих документах.
Відмову у видачі дозволу може бути оскаржено в установленому порядку.
2.9. У разі коли у строк, встановлений пунктом 2.1 цього Порядку, не видано дозвіл або відмову в його видачі, право проведення на об’єкті благоустрою робіт виникає на десятий робочий день з дня закінчення зазначеного строку та вважається, що дозвіл видано.


3. Переоформлення дозволу

3.1 Підставами для переоформлення дозволу є :
- зміна найменування суб'єкта господарювання - юридичної особи або прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця;
- зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання;
- передача права на проведення на об’єкті благоустрою земляних та ремонтних робіт іншій особі.
3.2. У разі виникнення підстав для переоформлення Дозволу, суб'єкт господарювання зобов'язаний протягом п'яти робочих днів з дня настання таких підстав подати дозвільному органу або державному адміністратору заяву про переоформлення виданого йому Дозволу та дозвіл або його дублікат.
3.3 Департамент протягом двох робочих днів з дня одержання заяви про переоформлення дозволу, що додається до неї, зобов'язаний видати переоформлений на новому бланку Дозвіл з урахуванням змін, зазначених у заяві про переоформлення.
Одночасно з переоформленим на новому бланку дозволом Департамент на вимогу власника дозволу видає безоплатно засвідчену ним копію цього дозволу.
У разі переоформлення дозволу первинний Дозвіл вважається таким, що втратив чинність, із внесенням відповідних змін до реєстру.
3.4 Строк дії переоформленого Дозволу не може перевищувати строк дії, зазначений у Дозволі, що переоформлявся.
3.5 Не переоформлений в установлений строк Дозвіл є недійсним. А роботи вважаються самовільними.
Відповідальність за несвоєчасне переоформлення Дозволу покладається на Замовника робіт.
3.6 Під час переоформлення дозволу проведення робіт не зупиняється.


4. Видача дублікатів, анулювання дозволів
4.1 Підставою для видачі дубліката Дозволу є втрата або пошкодження Дозволу.
4.2. У разі втрати Дозволу, суб’єкт господарювання зобов'язаний протягом п'яти робочих днів з дня настання такої підстави подати до управління надання адміністративних послуг Одеської міської ради або державному адміністратору заяву про видачу дубліката дозволу.
У разі якщо бланк дозволу непридатний для використання внаслідок його пошкодження, суб’єкт господарювання подає до управління надання адміністративних послуг Одеської міської ради або державному адміністратору заяву про видачу дубліката Дозволу та непридатний для використання дозвіл.
4.3 Строк дії дубліката Дозволу не може перевищувати строку дії, зазначеного у втраченому або пошкодженому дозволі.
У разі втрати або пошкодження Дозволу, суб’єкт господарювання, який подав заяву та відповідні документи для видачі дублікату Дозволу, проводить свою діяльність на підставі зареєстрованої Департаментом копії заяви про видачу дубліката Дозволу.
Відомості про видачу дублікату Дозволу вносяться до реєстру документів дозвільного характеру.
Департамент зобов'язаний протягом двох робочих днів з дня одержання заяви про видачу дубліката Дозволу зареєструвати її та надати заявникові дублікат Дозволу.
У разі видачі дубліката Дозволу замість втраченого або пошкодженого, первинний Дозвіл визнається недійсним не пізніше наступного робочого дня з дня видачі дубліката Дозволу.
Визнання дозволу недійсним відбувається шляхом видачі відповідного наказу Департаментом.
4.4 Дозвіл може бути анульовано Департаментом у разі:
- подання особою, яка отримала дозвіл, заяви про його анулювання та оригіналу дозволу або його дубліката;
- наявності відомостей про припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, що отримали дозвіл.
Суб’єкт господарювання, який отримав Дозвіл та вступає в стадію припинення шляхом ліквідації, повинен проінформувати про це Департамент.
У разі припинення господарської діяльності, що не пов’язана із ліквідацією, суб’єкт господарювання зобов’язаний переоформити Дозвіл.
При наявності вищезазначених обставин рішення про анулювання дії Дозволу приймається лише після :
- відновлення об’єкта благоустрою або внесення виконавцем робіт або їх замовником на рахунок власника (балансоутримувача) об'єкта благоустрою коштів, необхідних для такого відновлення, (вказана умова не поширюється на випадки, коли виконавець не приступив до виконання робіт);
- прийняття уповноваженим представником балансоутримувача об’єктів благоустрою переданого об’єкта благоустрою (його частини) від виконавця робіт(замовника) та складання відповідного акту.
4.5. Департамент має право звернутися до адміністративного суду позовом про застосування заходу реагування у вигляді анулювання Дозволу та відшкодування завданих збитків за наявності хоча б однієї з таких підстав:
- встановлення факту надання в заяві про видачу Дозволу та документах, що додаються до неї, недостовірної інформації;
- здійснення суб'єктом господарювання певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, на які отримано Дозвіл, з порушенням вимог законодавства, щодо яких Департамент видавав припис про їх усунення із наданням достатнього часу для їх усунення, після встановлення факту їх невиконання.
Законом можуть передбачатися інші підстави для анулювання документа дозвільного характеру.
У разі анулювання дозволу Департамент вносить відповідну інформацію до реєстру документів дозвільного характеру.
Анулювання Дозволу з підстав, не передбачених діючим законодавством України забороняється.
Дія Дозволу припиняється через 10 робочих днів з дня прийняття рішення про анулювання Дозволу, якщо інше не передбачено чинним законодавством України.
4.5 У разі анулювання дозволу за заявою особи, яка отримала дозвіл, така особа може отримати новий дозвіл відповідно до вимог цього порядку.


5. Виконання аварійних робіт

5.1. Аварійні роботи – це роботи з усунення наслідків аварій, пов’язані з розриттям території загального користування, демонтажем споруд. Тривалість аварійних робіт становить не більш 3-х днів у весняно-літній період, а в осінньо-зимовий – не більш 5-ти днів.
5.2. Аварійні роботи розпочинаються негайно із повідомленням установ та організацій, визначених п. 10.6. Правил благоустрою території міста Одеси (текстової частини).
5.3. Після початку виконання аварійних робіт замовник таких робіт повинен отримати Дозвіл (Додаток № 2) на виконання аварійних робіт.
5.4. Для отримання дозволу суб’єкт господарювання подає заяву до центру надання адміністративних послуг наступного робочого дня після настання аварії.
5.5. У разі, якщо ремонтні роботи не завершені протягом терміну, встановленого п. 5.1. цього Порядку, суб’єкт господарювання повинен отримати дозвіл на загальних підставах, згідно із вимогами розділу 2 Порядку.
5.6. Забороняється виконання планових робіт під виглядом аварійних.
5.7. Департамент веде окремий облік Дозволів, які були видані на виконання аварійних робіт.


6. Контроль за виконанням вимог Порядку. Відповідальність.

6.1. Контроль за дотримання вимог Порядку здійснюється як під час надання Дозволу, так і під час виконання робіт.
6.2. Суб’єкти господарювання або фізичні особи, які виконують роботи повинні мати на місці виконання робіт документи, що передбачені чинним законодавством, цим Порядком та Правилами благоустрою території міста Одеси (текстова частина) у новій редакції.
6.3. Посадові особи, уповноважені на здійснення контролю за благоустроєм території міста Одеси перевіряють дотримання вимог цього Порядку, Правил благоустрою території міста Одеси (текстова частина) під час виконання робіт.
6.4. Після отримання Дозволу посадові особи Департаменту здійснюють перевірку дотримання Замовником вимог чинного законодавства та наявність передбачених діючим законодавством документів, на підставі яких здійснюються роботи.
6.4. Перевірка території, на якій здійснюються аварійні роботи може здійснюватися у останній день закінчення строку Дозволу.
6.5. У разі виявлення порушення вимог цього Порядку відповідальна особа підлягає притягненню до передбаченої законом відповідальності.
6.6. Департамент має право звернутися до адміністративного суду за наявності підстав, передбачених п. 4.5. Порядку.
6.7. Керівники або відповідальні (уповноважені) особи Замовників Дозволу несуть відповідальність, передбачену законом за порушення вимог щодо благоустрою території населеного пункту та цього Порядку.

Секретар ради            О. Бриндак

 

 

ПРОЕКТ РІШЕННЯ з ДОДАТКАМИ

 

 

Аналіз регуляторного впливу - 
проекту рішення Одеської міської ради 
«Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 23.12.2011 р. № 1631-VI
«Про затвердження Правил благоустрою території міста Одеси (текстової частини) у новій редакції»
 
Цей аналіз підготовлено відповідно до ст. ст. 1, 4, 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 р. № 308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта». 
 
 
1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання.
Відповідно до внесених змін до Закону України «Про благоустрій території насалених пунктів», зазнав змін механізм отримання дозволу на порушення об’єктів благоустрою.
Згідно із ст. 26-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» встановлено, що порушення об’єктів благоустрою, пов’язане з виконанням
суб’єктами    господарювання    земляних   та   ремонтних   робіт, здійснюється на підставі дозволу на порушення об’єктів благоустрою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (далі - дозвіл), крім випадків, встановлених абзацами другим - четвертим частини першої цієї статті.
Порядок отримання дозволів затверджується рішенням відповідної ради на підставі Типового порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2013 р. № 870.
Станом на сьогоднішній день Правила благоустрою території міста Одеси (текстова частина) у новій редакції не містять Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів.
 
 
2. Визначення цілей регулювання.
Цілі, які мають бути досягнуті шляхом прийняття цього проекту рішення є такими: чітке врегулювання питань, пов’язаних із отриманням дозволу на порушення об’єктів благоустрою. Створення умов контролю за роботами, які проводяться по виданим дозволам тощо.
 
 
3. Визначення та оцінка усіх прийнятних та альтернативних способів досягнення встановлених цілей з аргументацією переваг обраного способу.
Згідно із ч. 3 п. 3 ст. 26-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» встановлено, що у разі, якщо відповідною радою не прийнято рішення про затвердження Порядку видачі дозволів або відмови в їх видачі, переоформлення,    видачі    дублікатів,    анулювання    дозволів, застосовується Типовий порядок.
Частиною 3 статті 26-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» визначено, що Порядок видачі дозволів або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів затверджується рішенням відповідної міської ради на підставі Типового порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 30.10.2013 р. № 870, інші механізми регулювання суспільних відносин відсутні.
Таким чином або регулювання відносин із порушенням об’єктів благоустрою відбуватиметься на підставі Типового порядку, який не враховує певні, передбачені Правилами благоустрою території міста Одеси (текстова частина) у новій редакції обставини або Одеська міська рада прийме рішення та затвердить власний порядок, яким буде передбачено та враховано зміст Правил благоустрою території міста Одеси (текстової частини) у новій редакції.
 
 
4. Механізми та заходи, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта.
Для розв'язання проблем визначених в розділі 1 цього Аналізу, пропонується затвердити Порядок видачі дозволів або відмови в їх видачі, переоформлення,    видачі    дублікатів,    анулювання    дозволів, як додаток до Правил благоустрою території міста Одеси (текстової частини) у новій редакції.
 
 
5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта та оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта. 
Досягнення цілей, визначених проектом рішення Одеської міської ради відбудеться шляхом приведення у відповідність із чинним законодавством механізму надання права на порушення об’єктів благоустрою під час проведення земляних і будівельно-монтажних робіт.
Запропонований до прийняття Порядок є частиною системи актів органів місцевого самоврядування і є обов’язковим для виконання на всій території міста.
В будь-якому випадку Кабінетом Міністрів України встановлений алгоритм дій, що передують отриманню дозволу на порушення об’єкту благоустрою. Прийняття відповідного рішення має адаптувати порядок отримання дозволу до норм, що встановлені Правилами благоустрою міста Одеси (текстової частини) у новій редакції.
 
 
6. Визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого акта, зокрема розрахунок очікуваних витрат та вигод суб’єктів господарювання, громадян та місцевої влади внаслідок дії регуляторного акта.
Для визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регуляторного акта, які виникають у різних груп суб'єктів, на яких поширюється дія даного регуляторного акту, наведена таблиця за результатами прийняття зазначеного проекту.

 

Сфера впливу
Вигоди
Витрати
Інтереси громадян
Забезпечення можливості по безпечному пересуванню територією міста, Зведення до мінімуму незручностей,Ю пов’язаних із порушенням об’єктів благоустрою.
не має
Інтереси міста
Покращення зовнішнього стану території міста Одеси, уникнення обставин безконтрольного порушення об’єктів благоустрою, приведення у відповідність до вимог чинного законодавства Правил благоустрою території міста Одеси (текстової частини)
Вжиття заходів та здійснення контролю за виконанням вимог регуляторного акту в межах існуючих штатів фінансування
Інтереси суб’єктів
господарювання
Упорядкування відносин між суб’єктами господарювання та органами уповноваженими здійснювати контроль за станом благоустрою.
Витрати на виготовлення необхідної проектної документації, витрати на демонтаж елементу благоустрою, у разі порушення вимог чинного законодавства при його розміщенні.

 

 
7. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта.
Термін дії регуляторного акту пропонується не обмежується у часі.
 
8. Визначення показників результативності регуляторного акта.
Основним показником впливу є приведення регуляторного акту є статистичні дані відносно кількості виданих дозволів, анульованих дозволів тощо.
9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта у разі його прийняття.
Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися згідно із положеннями ст. 10 Закону України «Про основні засади державної регуляторної політики».
 
 
Зауваження та пропозиції до проекту рішення приймаються протягом одного календарного місяця у письмовому та/або електронному вигляді за адресою:
Департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради, м. Одеса, вул. Б. Хмельницького, 18, 65007, e-mail: [email protected] протягом одного календарного місяця з моменту опублікування.
 
 
Директор департаменту                                                                  О.Б. Петрик
 

 



Источник: http://omr.gov.ua

Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.

Теги: благоустрою, видачі, робіт, Дозволу, дозволу, території, міста, дозволів, переоформлення, України, анулювання, міської, рішення, Одеси, порушення, об’єктів, Одеської, Порядку, господарювання, регуляторного


ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ:
Оставить комментарий
  • Новости
  • Популярное